31 Temmuz 2011 Pazar

Çevreci ürünler gerçekten çevreci mi?


Mesela çevreci! bulaşık makineleri.

Bulaşık makinesinde bulaşık yıkamak bilmem ne kadar su sarfiyatını engelliyor ve doğayı koruyormuş. Fakat bir bulaşık makinesinin üretilmesi için onlarca farklı türden metal ve plastik malzemenin üretimi sırasında bir bulaşık makinesi başına tonlarca kaya doğadan alınıp işleniyor. Bulaşık makinesini üretmek için gerekli olan madenleri ortaya çıkarmak için gerekli olan o tonlarca kaya doğadan alınırken doğaya zarar veriliyor zaten. Doğadan parça kopartılıyor. Ayrıca maden cevherlerinin ortaya çıkartılması sırasında fabrikalarda tonlarca su ve asit kullanılıyor. Ayrıca bu madenleri işlemek için elektrik enerjisi gerek. Bu enerjiyi üretmek için gerekli kömür v.s. yi söylemiyorum bile. Madenlerin işlenmesi ve bulaşık makinesine çevrilmesi sırasında atmosfere yayılan zehirli katkı maddelerini de düşünün lütfen.

Ürün üretildikten sonra evinize ulaşana kadar bir sürü araca indirilip bindiriliyor ve bu araçlar yakıt yakıyor. Makinenin süslü ambalajınının üretimi sırasında kaç ağacın uçurulduğunu söylemedim bile.

Yani söylemek istediğim, buzdağının görünen yüzüne bakmak yerine görünmeyen yüzüne dikkat edin. Bir avuç para verdiğiniz çevreci!!! bulaşık makinesi gerçekten çevreci mi.. Eğer misafiri bol bir aileniz yoksa ve restoran filan işletmiyorsanız bulaşık makinesi tamamen gereksiz bir ihtiyaçtır. Aileniz çok kalabalık değilse fazla bulaşık olmayacaktır. Azıcık kılınızı kıpırdatıp elde yıkamayı tercih edin. Çevreci deterjanlar kullanın, inanınki esas o zaman doğayı korursunuz.

Bu sadece bulaşık makinesinden ibaret değil. Piyasada çevreci!!! sloganıyla satılan her türlü ürün benzer üretim süreçlerinden geçiyor.


--- Bu blogtaki yazı ve fotoğraflar telif hakları yasaları gereğince izin almadan kesinlikle kullanılamaz. Kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Kullanmak istediğiniz kısımlar için baymineral@gmail.com adresinden bilgi alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder